Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Assad (13) vergeet zijn tijd bij de Taliban

Een soldaat beschermt de Talibankinderen.
Wilma van der Maten

PAKISTAN – 28 januari 2016

Soldaten staan op wacht voor de gesloten hekken. Op het dak sluipen scherpschutters. De 45 jongeren die hier wonen, worden streng bewaakt. Hiervoor zaten ze bij de Taliban. Eén van hen is Assad (13) die in het echt anders heet.

Moskee

Assad was tien toen hij van plan was zichzelf op te blazen. Met explosieven op zijn lijf en een afstandsbediening in zijn hand ging hij naar een drukke moskee. Maar toen hij daar kwam, raakte hij helemaal in de war. De Taliban hadden hem verteld dat hij ongelovigen moest doden. “Maar deze mensen waren aan het bidden. Dan ben je dus gelovig!”

Gevangenis

Assad trok zijn bomvest uit en gooide de afstandsbediening op de grond. Meteen waren er soldaten die hem arresteerden. Hij zat een jaar lang in een gevangenis. "Tot ik naar dit centrum moest.”
Dat wilde Assad eerst niet, want hij was helemaal in de ban van de Taliban. Die hersenspoelen, dat is zoiets als herprogrammeren, de kinderen die ze aanslagen willen laten plegen. 

Hemel

Het is best moeilijk om dan weer anders te gaan denken en geloven. Een psycholoog in het centrum legt uit dat veel kinderen het een teleurstelling vinden als hun zelfmoordactie niet doorgaat. “Ze denken dat ze in de hemel een beter leven hebben dan op aarde.” Ook Assad had een moeilijk leven voordat hij bij de Taliban kwam. 

Verkopen

Assad’s oudste broer zat al bij de terroristen. Daar had hij wel zelf voor gekozen. Maar de psycholoog vermoedt dat de ouders van Assad hem aan de Taliban hebben verkocht. Zij werkten in een steenfabriek, waren arm en hadden een schuld. Er zijn heel wat ouders die hun kinderen aan de extremisten verkopen of onder druk worden gezet dat te doen. Als ze geen geld hebben om al hun kinderen eten te geven, bijvoorbeeld. Andere kinderen worden tijdens invallen in dorpen weggeroofd van hun familie.

Tekeningen van Talibankinderen in het centrum.
Tekeningen van Talibankinderen in het centrum. Wilma van der Maten

Gewoon leven

De Taliban kan kinderen goed gebruiken. Ze leren hen alles waardoor die kinderen hun leven willen geven voor de extremisten en hun denkbeelden. Daarom wordt het centrum ook zo streng bewaakt. De Taliban wil deze kinderen graag weer in hun macht krijgen. Het centrum gaat door met hun werk. In zeven jaar tijd zijn er al meer dan 175 Talibankinderen gered. Die leiden nu een gewoon leven, in plaats van dat van een terrorist. De psycholoog vertelt: “Niemand van hen is weer teruggegaan naar de Taliban.”

 

Onze collega's van OneWorld hebben nog meer verhalen van Talibankinderen. Lees dit wel samen met een volwassene, want er staan heftige dingen in. 

 

Door: Wilma van der Maten

Plaats als eerste een reactie