Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Vriendschap boven alles

Heb je niet hetzelfde geloof als je beste vriend of vriendin? Hoor je bij een andere bevolkingsgroep? Lekker belangrijk! 
De kinderen op de foto's en in de filmpjes vinden elkaar gewoon leuk om wie ze zijn.

BHerzegovina_ontmoeting1
BHerzegovina_ontmoeting1

ALIJA (14) en DAJANA (14) uit Bosnië en Herzegovina kennen elkaar al sinds hun achtste. 
“We kwamen bij elkaar in de klas.” 
In hun vrije tijd gaan ze samen naar de muziekschool. 
Alija: “Dajana geeft me vaak advies over de liefde. We gaan vaak bij elkaar op bezoek. Als zij er is, eten we geen varkensvlees. Dajana is namelijk moslim, ik niet. Het voelt alsof we familie zijn.”

 

 

Tip: 
Accepteer elkaar.

Ambon_ontmoeting1
Ambon_ontmoeting1

JAMES (11) en AMAL (11) wonen op het Indonesische eiland Ambon. Hier voerden moslims en christenen oorlog van 1995 tot 2003. James is christen, Amal moslim.

“Het is juist leuk dat we verschillend zijn. Onze ouders vinden onze vriendschap geen probleem. We spelen ook gewoon bij elkaar thuis.”

 

 

Tip:

Waardeer verschillen.

Israel_ontmoeting_gemengde-school1
Israel_ontmoeting_gemengde-school1

NICOLE (12) en FITNAT (12) gaan naar een school met islamitische, joodse en christelijke leerlingen. Dat is bijzonder in Israël.

Nicole: “Mijn familie is christen, maar onze voorouders zijn joods-Russisch. Veel joodse Israëliërs kennen geen moslims. Dan kun je ook geen vrienden worden.”

Fitnat woont als moslim in een islamitische wijk: “Mijn buren hebben een hekel aan joden, maar ik niet. Nicole en ik spelen vaak bij elkaar.”


 

Tip:

Kijk met een open blik.

Israel_ontmoeting_plantenkas
Israel_ontmoeting_plantenkas

In de tuin van de Tabeethaschool staat een plantenkas. De planten en bloemen in de kas worden door Nicole en Fitnat verzorgd. Als je goed kijkt, zie je dat het een heel bijzondere kas is. De leerlingen hebben hem zelf gemaakt van lege flessen.

Nicole: "

Nicole (12) en Fitnat (12) uit Israël zitten op een bijzondere school.
India_ontmoeting
India_ontmoeting

NIVIT (12) en HAMZA (11) wonen in India. Regelmatig zijn daar gevechten tussen groepen hindoes en moslims. Hamza is moslim en Nivit hindoe.

“Dat is juist leuk! Mijn moeder nodigt Hamza altijd uit voor onze feestdagen. En andersom vraagt zijn moeder mij ook altijd.”

Hamza: “Mensen mogen best ruzie maken, maar niet over religie. Dat is dom.”


 

Tip:

Maak geen ruzie over religie.

Rwanda_ontmoeting
Rwanda_ontmoeting

JEAN CLOUDE (11) en FISTO (12) waren twintig jaar geleden nog niet geboren. In hun land Rwanda was toen oorlog tussen twee bevolkingsgroepen: Hutu’s en Tutsi’s. De jongens zelf vinden het niet belangrijk wie van hen bij welke groep hoort. “Wij zijn gewoon het liefste samen.”


 

Tip:

Beoordeel niemand op z'n afkomst. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.