Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Hoe zit het met de oorlog in Syrië?

Het is tien jaar geleden dat de burgeroorlog in Syrië begon. Het zorgde voor miljoenen vluchtelingen. Wie vecht eigenlijk tegen wie?
De burgeroorlog is Syrië duurt al ruim tien jaar.
Pixabay

In 2011 breekt in Syrië de revolutie uit omdat veel mensen schoon genoeg hebben van het strenge regime van president Assad. Maar die is absoluut niet van plan om te vertrekken. Integendeel. Zijn leger treedt hard op tegen demonstranten en het ene bloedbad volgt na het andere. De demonstraties monden al snel uit in felle gevechten tussen voor- en tegenstanders van Assad.  

Geloof

Het geloof wordt ook steeds belangrijker in die strijd. De tegenstanders raken onderling al snel verdeeld in een onoverzichtelijke wirwar van groepjes strijders die allemaal weer anders in hun (islamitische) geloof staan, van heel gematigd tot extreem streng. Ze strijden niet alleen mét maar net zo hard tégen elkaar. In de chaos die in Syrië ontstaat, ziet ook de extremistische beweging Islamitische Staat (IS) kans om een deel van het land te veroveren. Door al het geweld kwam er een enorme vluchtelingenstroom op gang en er vielen honderdduizenden doden. De regering van Assad is nog steeds aan de macht en de belangrijkste steden liggen in puin.  

Plaats als eerste een reactie