Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

De brief van Paula

“Hier slaap ik”, zegt Paula vrolijk. Ze wijst naar een ledikant langs de wand. “Het bed is veel te klein voor mij. Daardoor kan ik alleen met opgetrokken knieën slapen”, vertelt ze.

Heel veel geweld

Paula (12) woont nu 2,5 jaar in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Samen met haar moeder, zus en broers vluchtte ze vanuit een stadje midden in het land naar de hoofdstad. In de streek waar ze woonden, vecht het leger van Colombia tegen guerrilla’s, die de baas willen worden. Net als in andere gedeelten van het land waar andere guerillagroepen actief zijn. En dan zijn er in Colombia nog twee groepen die vechten. De paramilitairen, zelfstandige legers die meestal tegen de guerrilla’s vechten, maar soms ook tegen het leger en gewapende bendes die zich bezighouden met drugs en andere criminele activiteiten..

Colombia_ontmoeting_Panorama
Vanuit de wijk waar Paula woont, heb je een prachtig uitzicht over de rest van de stad.

Drugs

De wind blaast stevig door het golfplaten dak. Het blauwe zeil voor de ramen waait naar binnen en stof van de zandvloer waait alle kanten op. Plotseling schalt vanaf het huis van de buren harde muziek.
“Oh, de buren hebben de muziek weer heel hard staan, dat betekent dat ze aan de drugs zijn”, waarschuwt Paula. “Misschien kunnen we beter even naar de speeltuin gaan.”

Colombia_ontmoeting_Paula
In de wijk waar Paula woont zijn geen straten, alleen maar paadjes.

Waakhonden

In de speeltuin vertelt Paula hoe haar familie van de ene op de andere dag moest vluchten. Gewapende mensen in uniformen kwamen naar hun huis en bevolen dat haar broers moesten meevechten in de oorlog. Dat wilde haar moeder niet en daarom zijn ze weggegaan. Ze hebben geen speelgoed of knuffels mee kunnen nemen, alleen een roze rugtas met daarin wat boeken en belangrijke papieren van haar mama.
Twee honden die met Paula meegelopen zijn naar de speeltuin, beginnen te blaffen. “En de waakhonden natuurlijk. Die beschermen ons”, zegt Paula.

Colombia_ontmoeting_Paula-y-Perro
Een van Paula's waakhonden lijkt te luisteren als ze haar brief voorleest

Boerderij

Paula pakt een krijtje en begint tegen een muurtje haar oude huis te tekenen. Een grote boerderij met een rode puntdak. Ze tekent het raam van haar oude slaapkamer en de dieren op het erf. Met groen tekent ze de bomen om het huis. 
Een klein huisje op het randje van de muur stelt het huis van de buren voor. Die woonden ver weg, want ze hadden veel grond. Het verschil is groot met de wijk waar ze nu woont: Bellaflor.

Colombia_ontmoeting_Paula-tekent
Paula tekent haar oude huis

Buitenwijk

Bellaflor ligt in de bergen aan de uiterste grens van Bogotá, een stad met 8 miljoen mensen. Vanaf het huisje van Paula kun je de hele stad overzien. 
In de buurt wonen veel mensen die net als Paula vanaf het platteland gevlucht zijn. Het zijn vaak boeren en de meesten hebben nu geen werk. Er is daardoor veel armoede, drugs en geweld in Bellaflor: bijna elke maand wordt er wel iemand vermoord en van een overval of vechtpartij kijkt niemand op.

Heimwee

De speeltuin is gelukkig een plek waar kinderen veilig kunnen spelen. Ouders hebben met elkaar afgesproken dat er altijd iemand is om de kinderen in de gaten te houden. Paula klimt in het houten speelhuis. Ze heeft een brief bij zich die ze geschreven heeft aan haar vriendinnen van vroeger. “Lieve vriendinnen. Ik mis jullie erg. En de dieren ook. Het leven is hier heel anders. Ik heb nieuwe vriendinnen gemaakt, maar denk nog veel aan jullie. Ik hoop dat jullie ook aan mij denken."

Nieuwe vriendin

“Paaaaula, kom je?”, een meisje met een paarse fiets staat aan de rand van de speeltuin. “Ik kom eraan Julieta”, roept Paula terug. Ze springt van het speelhuis af en stapt achterop de fiets van Julieta. Samen fietsen ze de heuvels van Bellaflor af.

 

Door: Sytske Jellema

Gevlucht

Paula woont sinds kort in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Zij en haar ouders woonden eerst op het platteland, maar daar vochten allerlei gewapende groepen tegen het regeringsleger. Dus vluchtte het gezin. Maar ook Bogota is niet veilig. Drugsbendes en criminelen maken de straten onveilig. Gelukkig is er voor Paula de speeltuin in de buurt. Als ze daar speelt merkt ze even niets van al dat geweld.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.