Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertorial

Oorlog is van alle tijden

Oorlog, onveiligheid en vluchten zijn van alle tijden. In de film Geef vrijheid een gezicht ontmoeten Sara (15) en Trijneke (88) elkaar.

Allebei waren ze kind toen er oorlog uitbrak in hun land en ze gevaar liepen. Trijneke omdat haar vader -Johannes Post- een bekende verzetsstrijder was, die opgepakt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze moest onderduiken en wist niet waar de rest van haar familie was. Sara omdat ze tussen vallende bommen en beschietingen woonde in Aleppo, Syrië. Omdat de reis heel gevaarlijk is, vluchtte haar vader eerst alleen naar Nederland. Na een jaar mochten Sara, haar zusje en moeder ook naar Nederland komen. In de film gaan Sara en Trijneke met elkaar in gesprek over oorlog, vluchten, onderduiken en vrijheid. Hun indrukwekkende verhalen verschillen, maar komen ook vaak overeen.

Verbinden van verhalen toen en nu

Geef vrijheid een gezicht is een film die letterlijk een gezicht geeft aan oorlog, onderdrukking en vrijheid. Leerlingen leren welke impact oorlog en onderdrukking heeft op mensenlevens en wat de waarde van vrijheid betekent voor een ander én voor henzelf. Door het verbinden van verhalen van mensen van toen en nu houden we de herinneringen levend en brengen we tegelijkertijd (nieuwe) ervaringen dichter bij huis. Ver weg wordt dichtbij en verleden en heden komen samen.

Wilt u meer informatie over de film en het gratis lespakket? Kijk dan op www.vluchtelingenwerk.nl/onderwijs. Laat uw leerlingen samen ontdekken wat vrijheid voor hen betekent.

Deze film is in opdracht gemaakt door VluchtelingenWerk Nederland, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Landelijk steunpunt gastsprekers WOII-heden. Bij de film is materiaal voor in de klas beschikbaar dat u gratis kunt downloaden.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.