Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Over slavernij in Ghana

Langs de Goudkust in Ghana stonden tijdens de slavernij meer dan zeventig forten. Die waren gebouwd door de Europese overheersers. Eerst waren die forten bedoeld voor de goudhandel, later werden er tot slaaf gemaakten verkocht. Eén van die gebouwen is Fort Elmina.
Fort Elmina ligt aan de kust van Ghana.
Dr Monk

Waar kwamen de slaven vandaan?

In Ghana kwamen de tot slaaf gemaakten meestal uit het binnenland. Ze waren bijvoorbeeld gevangen genomen door het machtige volk de Ashanti. De Ashanti-koningen verkochten hun gevangenen en met dit geld voerden zij oorlog tegen andere volkeren. Lang niet alle vorsten waren hier voorstander van. Maar de Nederlanders zagen de Ashanti als belangrijke bondgenoten. Ze waren afhankelijk van hen voor de goudhandel en slavenhandel.

Wat gebeurde er in de slavenforten?

De tot slaaf gemaakten werden naar onder andere Fort Elmina aan de kust gebracht. Eerst was er een keuring. Slavenhandelaren kochten de gezonde, jonge en sterke mannen en vrouwen. Zij kregen dan een brandmerk. Op dat moment waren ze het bezit van een plantagehouder aan de andere kant van de wereld. Families werden van elkaar gescheiden en mannen en vrouwen werden apart gehouden. Daarna moesten ze wachten, in donkere, kleine kelders tot er een schip kwam om ze weg te voeren.

Alex gaat op zoek naar de geschiedenis van zijn Nederlandse voorouders in zijn woonplaats Elmina.

Schuld en schaamte

Dat de Afrikanen ook meededen met de slavenhandel, vinden veel mensen moeilijk om te horen. Net als dat Europeanen het moeilijk vinden om te horen dat hun voorouders in slaven handelden. Het is en blijft een gevoelig onderwerp dat gaat over schuld en schaamte. Het is niet voor niets dat tijdens de onthulling van het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark mensen demonstreerden. Ze voelden zich niet respectvol behandeld.

Plaats als eerste een reactie