Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Majd (10) uit Syrië: "Ik hoop dat er vrede komt"

Het is deze week precies tien jaar geleden dat burgers in Syrië in opstand kwamen tegen hun president Assad. Er kwam een burgeroorlog tussen onder andere het regeringsleger, rebellen en terreurgroep IS. Ondanks alle ellende wil Majd (10) uit Raqqa in Syrië blijven.
Madj uit Syrië vluchtte voor het oorlogsgeweld in zijn stad Raqqa maar is nu weer terug.
Hassan Ali

Majd kan zich nog goed herinneren dat IS zijn woonplaats bezette en dat er allerlei strenge regels waren: buitenspelen was verboden en op school werden de meisjes gescheiden van de jongens. Zijn beste vriend Aboud moest de stad Raqqa uit omdat hij niet het goede geloof had. De terroristen van IS wilden een streng islamitisch land stichten met Raqqa als hoofdstad.

Geweld

In 2017 vluchtte de familie van Majd voor de bombardementen en gevechten. Ze vonden een veilige plek in eigen land waar ze met heel veel mensen in één huis woonden. Er was nauwelijks drinkwater en alleen af en toe elektriciteit. "Ik ging niet naar school, maar hielp mijn broer met schapen hoeden", vertelt Majd. "Hun melk en kaas was vaak het enige dat we hadden."

Een raketaanval verwoestte het huis van Majd in Raqqa.
Een raketaanval verwoestte het huis van Majd in Raqqa. Hassan Ali
Majd uit Syrie vluchtte voor het oorlogsgeweld, maar woont nu weer in zijn eigen stad Raqqa.
Majd: "Ik zou nooit in het buitenland willen wonen." Hassan Ali

Vrienden

Na zware gevechten werd IS ruim drie jaar geleden uit Raqqa verdreven en de familie van Mejd keerde terug. Nu zijn de Koerden de baas (een volk dat onder andere in Syrië leeft), maar Assad wil de stad graag weer in handen krijgen. "Ons huis is verwoest tijdens een raketaanval", vertelt Majd. "We hebben het simpel gerepareerd, zodat we er tenminste kunnen wonen." Hij is vooral blij dat hij weer naar school kan en zijn vrienden weer ziet. Toch maakte hij ook vreselijke dingen mee. "Mijn vriend Mohammed trapte tijdens het buitenspelen op een bom en is overleden overleed." Een andere goede vriend is nog steeds in Turkije. "Zelf zou ik nooit naar het buitenland willen en ik zeg hem soms dat hij moet terugkomen. Ik hoop dat er vrede komt."

Interview: Ibrahim Isbaita

Plaats als eerste een reactie