Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Uren wachten op de volgende trein

Nog steeds vluchten families voor de oorlog in Syrië naar Europa, met boten en in treinen. Die treinen zijn heel erg vies en puilen uit. Op een station in Macedonië wachten honderden mensen op de volgende trein. Ook Mohammed (8) en Zakaria (11).

Neus

De wind loeit, maar toch staat Mohammed buiten in de kou te wachten op de trein richting Duitsland. Samen met zijn ouders en zijn zus. Hij voelt zijn neus bijna niet meer, zo koud is het. Mohammed is nu in Macedonië, een land boven Griekenland en onder Servië. Eigenlijk woont hij in Damascus, in Syrië. Maar daar is het al heel lang oorlog en niet veilig.

Camera

Ook Zakaria (11) is gevlucht uit Syrië. Eerst zit hij nog samen met zijn zusje Amira en broertje Dual te kleuren in de stationshal. Maar zodra hij journalisten met een camera ziet, verzint hij iets anders. Hij maakt foto’s van zijn moeder en van verder iedereen die maar wil. Zelf wil hij natuurlijk ook op de foto!

overvolle-treinen-in-Macedonie
Zakaria

Samen spelen

Mohammed is nieuwsgierig naar zijn nieuwe thuis. Zijn vader noemt het Duitsland. Veel weet hij er niet van. Hij mocht één tas meenemen. Daar zitten zijn auto’s in. “De rode raceauto vind ik het mooist. Die gaat heel snel.” Hij denkt dat jongens in Duitsland ook van auto’s houden. Dan kunnen ze straks samen spelen.

Wachten

Het duurt lang voordat er een trein komt. En er staan wel meer dan honderd mensen te wachten. Die passen natuurlijk nooit allemaal in de trein. Toch maakt Mohammed zich geen zorgen. Hij kan de Macedonische hulpverleners en vrijwilligers niet verstaan, maar hij gelooft zijn vader. Die zegt dat ze bijna in Duitsland zijn. En zo staand tussen de benen van alle wachtende mensen, krijgt de gure wind Mohammeds neus mooi niet te pakken.

Kinderombudsman

Kinderombudsman Marc Dullaert is ook op het station in Macedonië, om de families te helpen. Normaal beschermt hij alleen Nederlandse kinderen. Maar hij maakt zich zo veel zorgen over de Syrische kinderen die hier uit de trein stappen, dat hij nu ook hen helpt. “Tijdens hun reis maken de kinderen vervelende dingen mee. Ze slapen soms op de grond en wachten uren buiten in de kou. Ook moeten ze reizen in vieze treinen.” Om hier iets aan te doen, riep hij alle 41 Kinderombudsmannen van Europa bij elkaar om samen de kindvluchtelingen te gaan helpen. "We schrijven nu een groot rapport waarin we iedereen vertellen over deze verschrikkelijke omstandigheden.” Als het af is, geeft hij het aan de Europese Commisie (een groep mensen die bepalen wat er in Europa wel en niet gebeurt). "Ik hoop dat het dan goed komt en de kinderen veilig naar Duitsland kunnen reizen."

Kijk hier een interview met de Kinderombudsman terug.

 

Door: Eva Huson

Plaats als eerste een reactie