Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Is er vrede op de wereld?

Ook al zou je anders denken als je het nieuws volgt: het gaat beter met de vrede in de wereld! Voor het eerst sinds jaren zijn er minder conflicten en oorlogen.
Deze jongens in Jemen spelen graag met speelgoedwapens.
Petterik Wiggers

Wapens en soldaten

Elk jaar op 21 september is het Internationale Dag van de Vrede. Deze speciale dag is bedacht door de Verenigde Naties. Deze organisatie is na de Tweede Wereldoorlog opgericht om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen. 

Vredesmissies

Burgeroorlogen, terroristische aanslagen en rellen. Als je naar het nieuws kijkt, lijkt de vrede ver weg. In veel landen is dat ook zo. Toch wordt er hard aan vrede gewerkt. Bijvoorbeeld door de Verenigde Naties die overal ter wereld vredesmissies uitvoert. Die missies zijn bedoeld om conflicten te voorkomen en de vrede te bewaren. Ook helpen deze soldaten een land of gebied na een oorlog opnieuw te beginnen.

Vreedzaam

Er zijn gelukkig ook landen waar het heel vredig is. IJsland bijvoorbeeld. Die staat al een paar jaar bovenaan het lijstje 'meest vreedzame landen'. De onderzoekers die dit meten, bekijken de hele situatie in een land. Ze letten niet alleen op terroristische aanslagen en ander geweld, maar ook op hoeveel geld een land uitgeeft aan wapens en militairen. En ze beoordelen bijvoorbeeld of kinderen naar school kunnen, veilig buiten kunnen spelen en of er gelijke rechten zijn. Waardoor staat IJsland bovenaan de lijst vreedzame landen? Er wonen weinig mensen, de bewoners lijken op elkaar, er is weinig verschil in rijk en arm, er zijn weinig grote steden (minder criminaliteit), er is al lang een stabiele regering en IJsland heeft geen leger.

Conflicten

Afghanistan is volgens die onderzoekers het minst vreedzame land ter wereld. Vorig jaar was dat nog Syrië. Deze twee landen worden gevolgd door Zuid-Sudan, Jemen en Irak. Conflicten in Irak en Syrië nemen af, maar in Jemen, Nicaragua en Turkije groeien ze juist.  

Spanningen

Hoewel het beter gaat dan de afgelopen tien jaar, is het nog steeds niet zo vreedzaam op de wereld. Dat komt door een toename van terrorisme, broeiende conflicten in het Midden-Oosten, toegenomen spanningen in Oost-Europa en Noordoost-Azië en een groeiend aantal vluchtelingen.

Plaats als eerste een reactie