Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertorial

Wat is 5 mei?

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het land was weer vrij, na vijf lange oorlogsjaren.
Feestende mensen zwaaien naar de bevrijders in 1945.
NIOD

Eindelijk vrij

De Bevrijdingsdag in 1945 was een grote opluchting. Eindelijk hoefde niemand meer bang te zijn voor de Duitse bezetters. Veel mensen gingen de straat op, om te dansen en te feesten. De soldaten die het land hadden bevrijd, werden op veel plaatsen toegezwaaid en omhelsd. Overal hingen Nederlandse vlaggen, die vijf jaar lang verboden waren. Het feest duurde dagenlang.

Bevrijdingsdag in 2020

De viering van 5 mei gaat dit jaar anders dan anders. In de nacht van 4 en 5 mei wordt het Vrijheidsvuur aangestoken. Dit gaat daarna naar alle provincies van Nederland. Je kunt zelf thuis ook meedoen via www.vrijheidsvuur.nl. Roxanne Hazes, Kris Kross Amsterdam, Snelle en Lucas & Steve zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij zijn op 5 mei op social media te vinden, waar ze van zich laten horen. ’s Avonds is er een muzikale show op NPO 1 om 20.35 uur.


Nederlands-Indië

In een deel van Nederland, de kolonie Nederlands-Indië, was de oorlog in mei 1945 nog niet voorbij. Zij moesten nog tot 15 augustus 1945 wachten voor ze ook vrij waren. En daar was het geen feest, want direct na de bevrijding begon een nieuwe, moeilijke periode. Ontdek hoe Karin en Joop de oorlog daar hebben meegemaakt. Bekijk het filmpje Jong in Oorlog over Nederlands-Indië.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.