Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Worstelen maakt sterk

Bij de Lutuku, een volk in Zuid-Sudan, beschermt de beste worstelaar van het dorp de rest. De vader van Salva (12) doet dat voor hun dorp.
Salva (links) worstelt altijd buiten. De regels zijn streng: niet schoppen, slaan of boksen.
Petterik Wiggers

Voor worstelen heb je geen dure spullen nodig. Alleen een tegenstander en een zachte ondergrond. Daarom is het in veel landen populair. Soms is worstelen méér dan een sport. Bij de Lutuku, een volk in Zuid-Sudan bijvoorbeeld. Daar beschermt de beste worstelaar van het dorp de rest. Dat is al eeuwen zo. Bij ernstige conflicten, zoals met buurland Noord-Sudan, gebruiken mensen wapens. Maar ruziënde dorpen of stammen lossen hun strijd ook vaak op zónder messen, geweren en raketwerpers. Ze laten de beste worstelaars van het dorp een robbertje met elkaar vechten.

Zand

Salva (12) woont in zo’n dorp in Zuid-Sudan. Zijn vader is de beste worstelaar van het dorp. “Mijn vader doet ook mee aan worstelwedstrijden. Die hebben niets met ruzie te maken. Worstelaars uit verschillende dorpen worstelen dan tegen elkaar,” vertelt Salva. “Ik heb het worstelen afgekeken van mijn vader. Meestal worstel ik met mijn vrienden Taban en Onyoro. Eén keer per week trainen we in het zand bij de rivier.”

 

Als Salva wil gaan worstelen, roept hij z'n vrienden met een fluitje.
Als Salva wil gaan worstelen, roept hij z'n vrienden met een fluitje. Petterik Wiggers

Push-ups

“Om een goede worstelaar te worden, moet je veel trainen,” zegt Salva voordat hij naast zijn vrienden in het gras zakt om zich op te drukken. “Van push-ups krijg je krachtige armspieren. Voetballen doe ik vooral voor mijn conditie. Verse melk geeft ook energie. Soms jatten we die stiekem van grazende koeien. Door mijn dieet van verse melk en gekookte tarwe heb ik al vier tegenstanders overwonnen.”

Sparren met een stier om sterke armspieren te krijgen.
Sparren met een stier om sterke armspieren te krijgen. Petterik Wiggers
Vroeger had het dorp een goede trainer, maar die moest het leger in.
Vroeger had het dorp een goede trainer, maar die moest het leger in. Petterik Wiggers

Beste truc

Het is de kunst om je tegenstander zo snel mogelijk met zijn rug of buik op de grond te krijgen. Een wedstrijd bestaat uit vier rondes. “Degene met de meeste gewonnen rondes, is de winnaar,” legt Salva uit. “Als ik win juich ik en dan loop ik rondjes om de verliezer. Mijn beste truc is de tegenstander vasthouden, snel zijn middel grijpen en hem dan naar de grond drukken. Plat!”

Geld verdienen

Salva wil heel goed leren worstelen. Dan kan hij straks zijn dorp verdedigen tegen aanvallen van buiten. “Ik wil eerst nummer één van Juba (de hoofdstad van Zuid-Sudan) worden en daarna nummer één van het land. Maar misschien verdien ik wel meer geld met ander werk,” zegt hij. Daarom moet ik op school goed leren lezen en schrijven, want als je dat kunt vind je een goede baan. Het geld dat ik daarmee verdien geef ik dan aan mijn moeder, om eten kopen.”

Vlak voor de wedstrijd wrijft Salva's vader meel op zijn hoofd voor extra moed en kracht.
Vlak voor de wedstrijd wrijft Salva's vader meel op zijn hoofd voor extra moed en kracht. Petterik Wiggers

In het kort

Worstelaars in Zuid-Sudan:
• trainen en worstelen buiten
• beschermen het dorp tegen aanvallen
• doen mee aan dorpscompetities

Plaats als eerste een reactie