Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Vredestichters

"Een bemiddelaar mag nooit partijdig zijn. Soms is dat moeilijk, bijvoorbeeld als je vriend betrokken is bij een relletje."

Utrecht, Nederland

Rida (11) is mediator: een bemiddelaar op school.  "Tijdens de pauze lopen we in tweetallen in oranje hesjes over het schoolplein. Als er ruzie is, proberen we te helpen."
 "Bij iets ergs gaan we naar de mediatorhoek. Daar volgen we een stappenplan: eerst moet iedereen zijn verhaal vertellen. Dat vatten we samen. Dan vragen we de ruziemakers wat ze voelden toen ze met vechten begonnen. Met doorvragen en tips hopen we dat ze zelf een oplossing voor de ruzie verzinnen. Het is hún probleem, dus zij moeten een uitweg bedenken."

    Trots laat Rida zijn veiligheidsvestje zien die hij draagt wanneer hij bemiddelaar is.   "Een bemiddelaar mag nooit partijdig zijn. Soms is dat moeilijk, bijvoorbeeld als je vriend betrokken is bij een relletje."  Toribio, Colombia Diego Felipe (12) hoort bij de Nasa, een volk in Colombia. Hij is lid van een vredeswacht. "Wij wonen middenin het gebied waar soldaten, guerrilla en bendes  met elkaar vechten. Al dat geweld zijn we ondertussen zat. We zeggen:  verdwijn!  Maar ze komen steeds terug met hun g
Trots laat Rida zijn veiligheidsvestje zien die hij draagt wanneer hij bemiddelaar is. "Een bemiddelaar mag nooit partijdig zijn. Soms is dat moeilijk, bijvoorbeeld als je vriend betrokken is bij een relletje." Toribio, Colombia Diego Felipe (12) hoort bij de Nasa, een volk in Colombia. Hij is lid van een vredeswacht. "Wij wonen middenin het gebied waar soldaten, guerrilla en bendes met elkaar vechten. Al dat geweld zijn we ondertussen zat. We zeggen: verdwijn! Maar ze komen steeds terug met hun g

Toribio, Colombia

Diego Felipe (12) hoort bij de Nasa, een volk in Colombia. Hij is lid van een vredeswacht. "Wij wonen middenin het gebied waar soldaten, guerrilla en bendes  met elkaar vechten. Al dat geweld zijn we ondertussen zat. We zeggen:  verdwijn!  Maar ze komen steeds terug met hun geweren, bommen en landmijnen. We dragen allemaal een staf met gekleurde linten. Zo zien mensen dat we van de vredesbrigade zijn. Als er ergens gevochten wordt, dan gaan we er op af. We praten net zo lang tot het probleem is opgelost. De Nasa regelen alles liever zelf. Eigenlijk hebben we hier geen leger nodig, ook geen politie."

"Als er gevochten wordt, dan gaan we er op af."

Plaats als eerste een reactie